Redactie
Redactie Persoonlijk 29 dec 2019

De wetenschappelijke reden waarom jullie elkaars hand vasthouden

Elkaars hand vasthouden, je doet het bijna non-stop. Toch blijft dit na al die tijd voor jullie beiden ontzettend fijn. Maar waarom houden we eigenlijk elkaars hand vast? 

Elizabeth Gilbert is psycholoog en onderzoeker voor Pscychology Compass. Zij legt uit waarom we, volgens de wetenschap, graag elkaars hand vasthouden.

Instinct

Het begon allemaal bij onze voorvaderen uit de prehistorie. De kinderen hielden zich toen vaak vast aan de rug van hun moeder. ‘Een direct instinct om fysiek dichtbij elkaar te blijven was nodig om te overleven in het wild’, aldus Gilbert. Hierdoor werd fysieke aanraking, en dan met name het aanraken van de handen, geassocieerd met veiligheid.

Volgens Gilbert is dit instinct ook nu nog terug te zien bij baby’s. ‘Baby’s worden geboren met zo’n directe reflex. Ze willen meteen iets vastpakken als het in hun handen gelegd wordt, of ergens naar grijpen.’ Dit instinct blijft je hele leven lang.

Relaxter

Naast deze instinctieve reflexen, nemen we de hand van onze partner ook vast om ons minder alleen te voelen, met als gevolg dat ze ons ook veiliger en comfortabeler voelen.

‘Als iemand zich eenzaam of geïsoleerd voelt, kunnen angsten, stress en alertheid toenemen. Maar elkaars hand vasthouden geeft een signaal aan de hersenen dat je niet alleen bent’, zo stelt Gilbert.’Je hebt dan een partner met wie je de wereld aankan, met wie je de goede en de slechte tijden kunt beleven en dus voel je je veel relaxter.’

Elkaars hand vasthouden en de liefde

Gilbert kan niet met zekerheid zeggen wanneer we het vasthouden van elkaars handen vooral als een symbool van liefde zijn gaan zien. ‘Onze allereerste voorvaderen – inclusief chimpansees, aapjes, gorilla’s, enzovoort – houden ook elkaars hand vast om geborgenheid te tonen. Bonobo’s bijvoorbeeld houden elkaars hand vast tijdens het paren.’

Voor het hier en nu staat in ieder geval vast dat je partners’ hand vasthouden een symbool van liefde is. Gilbert: ‘Het is een manier om naar de buitenwereld het signaal af te geven dat jullie bij elkaar horen en een koppel zijn. En nu de gedachtegang rondom de liefde steeds vrijer is rondom daten, open relaties en een vrijer seksleven, kan hand in hand lopen misschien nog wel een belangrijker symbool zijn van de liefde en de relatie. Het wordt hierdoor misschien zelfs intiemer en meer van waarde dan seks’, aldus Gilbert.

Benieuwd of tegenpolen elkaar nu echt aantrekken? Dat lees je hier.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De wetenschappelijke reden waarom jullie elkaars hand vasthouden
Sluiten