Jill
Jill Kids 26 feb 2018

De woordenschat van je kind uitbreiden doe je met dit simpel trucje

Het eerste woordje van je kind laat je hart smelten. Op deze manier kun je helpen de woordenschat van je kind zo snel en goed mogelijk uit te breiden.

De woordenschat van je kind

Waar je kind begint met een simpel ‘mama’ en ‘papa’, zal-ie langzamerhand steeds meer woorden gaan gebruiken en combineren. En jij kunt ‘m daarbij helpen. Praten tegen je baby, voorlezen en objecten aanwijzen en die benoemen … Er is eigenlijk niets dat je kan doen om je baby niet te helpen bij zijn spraakontwikkeling. Behalve als je naar een appel wijst en ‘banaan’ zegt, natuurlijk.

woordenschat van je kind uitbreiden

Achterstand

Is je kind tussen de 18 en 24 maanden oud? Dan leert het woordcombinaties te maken van twee of drie woordjes. Rond de 24 maanden kent je liever tussen de 50 en 200 woorden.

Panikeer ook zeker niet als je peuter minder praat dan zijn leeftijdsgenootjes, dat duidt niet meteen op een achterstand. Begin je toch te twijfelen? Ga dan langs een kinderarts of laat het gehoor van je dreumes testen.

Woordenschat van je kind vergroten

De eerste stap te helpen de woordenschat van je kind te vergroten is uitzoeken welke woordenschat er nog ontbreekt. Enerzijds moet je checken of hij genoeg verschillende woordsoorten kent (kent-ie werkwoorden, zelfstandige naamwoord, bijvoeglijke naamwoorden én vraagwoorden?). Vooral die eerste twee zijn belangrijk: probeer maar eens een zin te vormen zonder een werkwoord of onderwerp.

Anderzijds moet je ontdekken welke woorden je peuter nog niet kent. Snapt-ie al dat een appel ‘appel’ heet? Leer ‘m dan ook wat een ‘banaan’ is.

Werk binnen dezelfde woordvelden (bv. fruit) waarin je kind al iets kent. Zo leert-ie de andere dingen in dat woordveld (appels, peren, banaan) van elkaar te onderscheiden en breidt-ie beetje bij beetje zijn woordenschat uit.

Hoe je dat je kind best aanleert? Wanneer je kind een woord nazegt, herhaal je die woorden en vul je steeds een extra woord in. Als je kind een hond ziet en roept: ‘hond’, herhaal jij dit als ‘grote hond’.

Dit kun je meerdere keren doen, terwijl je iedere keer een ander ‘extra’ woord toevoegt. Het moet je doel zijn om de moeilijkheidsgraad voor je kind iedere keer net een tandje hoger te leggen.

Kletsen

Je kunt hier letterlijk de hele dag mee bezig zijn. Praat veel tegen je kind en houd goed in de gaten welke woorden hij gebruikt. Zowel in bad, tijdens het eten, terwijl jullie boekjes lezen of spelen: gebruik ieder moment om je peuter te trainen.

Zo gaat je kind straks met een enorme woordenschat naar de basisschool. Je zal versteld staan hoe snel dat kleine kinderbreintje bijleert!

Lees ook: 7 mijlpalen van peuters die iedere moeder herkent

Reageer op artikel:
De woordenschat van je kind uitbreiden doe je met dit simpel trucje
Sluiten