Britt
Britt Kids 23 jul 2019

4 kinderspelletjes die ideaal zijn voor buiten (en met meerdere kinderen)

Heb je een excuus nodig om je kinderen naar buiten te sturen? Deze 4 kinderspelletjes voor buiten zijn ideaal voor wanneer er veel vriendjes komen spelen of wanneer je een verjaardagsfeestje moet organiseren.

1. De wind waait

Hoe speel je het?

Zet enkele stoelen in een kring, zodat op een kind na iedereen kan gaan zitten. Het kind dat geen stoel heeft, mag een bepaalde eigenschap bedenken, bijvoorbeeld ‘blond haar’. Dat kind zegt vervolgens: “de wind waait voor alle kinderen met blonde haren!” Iedereen met deze eigenschap moeten zo snel mogelijk van stoel verwisselen, want anders steelt het rechtstaande kind hun plekje. Kan het rechtstaande kind een plekje bemachtigen? Dan mag het volgende kind zonder stoel een nieuwe eigenschap bedenken.

Let op!

  • Als je van stoel moet verwisselen, mag je niet terug op dezelfde stoel gaan zitten in die ronde.
  • Elk kind mag op elk moment spontaan ‘storm!’ roepen. Dan moet iedereen van stoel wisselen en dus niet enkel de kinderen met een bepaalde eigenschap.

2. Chinese muur

Hoe speel je het?

Alle kinderen staan aan één kant van het veld, behalve de tikker (want die staat in het midden). Bij een op voorhand afgesproken signaal lopen alle kinderen naar de overkant en proberen ze de tikker te ontlopen. De kinderen die getikt worden moeten in het midden van het veld een muur vormen. Dit doen ze door hun benen te spreiden, waarbij hun voeten die van hun buren raken. Degenen die nog niet getikt zijn, kunnen de kinderen in de muur bevrijden door onder hun benen te kruipen. Het spel is gedaan wanneer alle kinderen een muur vormen.

Let op!

  • Degenen die de muur vormen, moeten elkaars handen vasthouden. Zo voorkom je dat degenen die nog niet getikt zijn tussen de muur door lopen.

3. Ai ai!

Hoe speel je het?

De kinderen staan in een kring en kijken naar de grond. Wanneer iemand uit de groep ‘ja’ roept, moeten de kinderen naar iemand in de groep kijken. Kijken er twee kinderen toevallig naar elkaar? Dan roepen ze ‘ai ai’ en mogen ze op een dramatische en theatrale manier ‘doodvallen’ op de grond. Het spel loopt af wanneer iedereen uitgeschakeld is.

4. Levend schaar-steen-papier

Hoe speel je het?

De kinderen worden in twee teams verdeeld. Elk team bepaalt samen bij elke ronde welk gebaar ze zullen gebruiken (schaar, steen of papier).

Daarna gaan de teams in twee lijnen tegenover elkaar staan (met hun gezicht naar het andere team toe). Iemand roept: “één, twee, drie, gebaar!” Op het woord ‘gebaar’ laten de twee teams het gebaar zien dat ze hadden afgesproken. Het team dat verliest, moet zo snel mogelijk wegrennen tot aan een afgesproken punt. Het winnende team moet proberen om zo veel mogelijk kinderen te tikken van het weglopende team.

De kinderen die getikt zijn, vallen af. Daarna wordt er met de kinderen die overblijven een nieuw gebaar afgesproken.Het spel eindigt wanneer alle leden van eenzelfde team getikt zijn.

Let op!

  • Als beide teams toevallig hetzelfde gebaar laten zien, dan moeten ze opnieuw een gebaar afspreken.

Meer kinderspelletjes?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
4 kinderspelletjes die ideaal zijn voor buiten (en met meerdere kinderen)
Sluiten