Jill
Jill Culinair 5 apr 2019

Zelf cola maken? Met dit recept tover je zo een glaasje op tafel

Wist je dat zelf cola maken helemaal niet zo moeilijk is? En het leuke is: je beslist zelf wat erin gaat. Liever niet te zoet? Dan doe je er wat minder suiker bij. Met dit recept maak je zelf colasiroop die je kunt mixen met bruiswater voor een glaasje natuurlijke cola.

Vergis je niet: dit is geen gezond recept, want deze zelfgemaakte cola bevat behoorlijk veel suiker. Genieten met mate is dus de boodschap. Wel is het leuk dat je die hoeveelheid suiker kunt afstellen naar je eigen smaak. Mag de cola best wat minder zoet? Experimenteer dan met de hoeveelheden.

Hoe kun je zelf cola maken?

In dit recept gebruiken we Arabische gom (een plantaardig bindmiddel) dat je online kunt bestellen. Je kunt ‘m ook weglaten, het middel wordt immers enkel toegevoegd voor mondgevoel. Zonder Arabische gom zal je cola dus iets dunner zijn.

Ook over het citroenzuur beslis je zelf of je het toevoegt of niet. Het zorgt voor een extra zure kick, zoals je die ook wel kent van zure snoepjes.

Overigens heeft zelfgemaakte cola niet de donkerbruine kleur van normale cola, het heeft eerder een lichte kleur. Wil je toch die bruine kleur? Voeg dan een druppeltje bruine voedingskleurstof toe of een beetje browning sauce. Op deze foto zie je het verschil tussen natuurlijke cola en gekleurde cola.

zelf cola maken

Ingrediënten

Cola-siroop

 • 950 ml water
 • De geraspte schil + het sap van 1 citroen
 • De geraspte schil + het sap van 1 limoen, plus het sap van 1/2 limoen
 • De geraspte schil + het sap van 2 sinaasappels
 • 4 gram kaffir-limoenblaadjes (bv. uit de diepvries van de toko)
 • 3 grote kaneelstokjes, gekneusd in een vijzel
 • 2 koffielepels korianderzaad
 • 1/4 koffielepel gemalen nootmuskaat
 • 1 koffielepel Arabische gom (optioneel)
 • 900 gram kristalsuiker (aan te passen naar smaak)
 • 3,5 gram citroenzuur (optioneel)

Verder nog nodig:

 • Koolzuurhoudend water (bruiswater)
 • IJsblokjes

Zelf cola maken

 1. Zet een ruime (steel)pan klaar. Meng het water met de geraspte schil van de citroen, limoen en sinaasappel. Voeg ook het kaneel toe, samen met de kaffir-limoenblaadjes, het korianderzaad en de nootmuskaat. Meng de Arabische gom (optioneel) erdoorheen met een garde, tot die oplost.
 2. Zet het vuur hoog en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker opgelost is en laat ongeveer een minuutje doorkoken. Haal de pan dan van het vuur.
 3. Meng het citroenzuur met het sap van de halve limoen en roer het met de garde door de colasiroop. Laat het mengsel daarna helemaal afkoelen, zeef het en giet het over in een steriele literfles. Het best kun je het ook nog eerst door een zeef of een stuk keukenpapier gieten om alle losse deeltjes (bijvoorbeeld van de kaneel) uit je cola te filteren.
 4. In de koelkast is de colasiroop twee weken houdbaar.
 5. Wil je een glas cola maken met je zelfgemaakte cola-siroop? Meng dan 1 deel siroop met 3 delen koolzuurhoudend water (of naar smaak). En zoals altijd smaakt je cola extra lekker met wat ijsblokjes.

Zin in een snack? Ga dan voor deze pizza-kaas-hotdogs!

De ultieme snack voor kleuters: pizza-kaas-hotdogs

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Zelf cola maken? Met dit recept tover je zo een glaasje op tafel
Sluiten