Jill
Jill Persoonlijk 3 sep 2019

7 vragen om te stellen als je jezelf beter wil leren kennen

Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je jezelf kunt beoordelen en naar waarde schatten. Daardoor verminder je je angsten en krijg je meer zelfvertrouwen. Jezelf goed kennen heeft alleen maar voordelen dus. Hier zijn alvast 7 vragen om je op gang te helpen.

Wat is geluk?

Deze vraag kun je helemaal zelf invullen. Je hoeft niet eerst een woordenboek te raadplegen om de definitie van geluk te bepalen, dat kun je ook helemaal zelf doen. Maak daarna bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je gelukkig maken. Dat lijkt misschien een eenvoudige en overbodige oefening, maar als je echt een tijd doordenkt kom je vast tot verrassende conclusies.

Wat is het beste advies dat je jezelf ooit hebt gegeven?

Sinds je een puber was zijn er talloze beslissingen die je hebt moeten nemen. Studiekeuze, partnerkeuze, ga je al dan niet lenen voor een eigen woning, en hoe ga je met die verraderlijke vriendin om? Bij al die beslissingen overweeg je voor en tegens. Er is vast een moment geweest waarop die gelijk waren en je alsnog een beslissing moest nemen. Welke raad heb je toen aan jezelf gegeven? Of wat is de beste raad die een ander jou ooit heeft gegeven en waarom was die juist voor jou zo belangrijk?

Wat zou je anders doen als niemand je zou veroordelen?

Dit is een heel interessante vraag, vind je niet? De mening van anderen is immers vaak een rem op wat je écht wil doen. Hoewel je er steeds minder last van krijgt naarmate je ouder wordt, houdt het je misschien toch nog onbewust tegen. Wat zou je anders doen als niemand je zou veroordelen?

Stel: je hebt nog maar één dag te leven. Wat zou je vandaag willen doen?

Ja, dit is een cliché-vraag. Maar het antwoord vertelt toch veel over je waarden. Wat doe je écht graag, maar je maakt er maar weinig tijd voor? Wie wil je absoluut nog zien?

Wat beschouw jij iedere dag als vanzelfsprekend?

Is het de kus van je lief in de ochtend? Je kind die braaf zijn of haar bord avondeten opeet? Of de luxe om met de auto naar het werk te kunnen gaan als het regent? Sta even stil bij de dingen die je als vanzelfsprekend beschouwt om te beseffen hoe waardevol die dingen zijn.

Wat is de meest waardevolle les die je leerde uit een fout?

Fouten maken is niet leuk, maar als je er iets uit geleerd hebt is die fout niet helemaal verspilde moeite geweest. Probeer wel de lessen uit die fouten te onthouden.

Aan welke negatieve dingen denk je te vaak?

Ja, door deze vraag te stellen denk je alwéér aan die dingen. Maar ze even op een rijtje zetten helpt wel om te beseffen dat je te veel tijd verspilt aan piekeren over dingen waar je (op dat moment) niets aan kunt doen. Dat lost niets op – sterker nog, je maakt er alleen jezelf wat ongelukkiger door.

Ook interessant: 5 manieren om voor jezelf te zorgen als je nood hebt aan self-care

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
7 vragen om te stellen als je jezelf beter wil leren kennen
Sluiten