Valerie
Valerie Thuis 25 jul 2018

Minder gênante manieren om een afspraak te annuleren

Je voelt je vast weleens schuldig wanneer je een avondje moet annuleren zonder geldige reden. Je doet er dan ook alles aan om die doorzichte smoes: ‘sorry maar ik zal er écht niet geraken’ te vermijden. Hier zijn enkele betere manieren om toch die ene afspraak te annuleren. 

1. Bel

afspraak annuleren

Het is misschien niet je meest favoriete manier om een afspraak te annuleren, aangezien velen een afkeer hebben van vocale communicatie in het huidige digitale tijdperk.

Maar denk even mee, dat maakt bellen om een afspraak te annuleren nét geniaal. Want niemand verwacht tegenwoordig nog een telefoontje. Laat staan dat er überhaupt nog gebruik wordt gemaakt van de belfunctie van je smartphone. De kans is dus groot dat er niemand opneemt.

Ultieme tip: zet je telefoon op anoniem, want echt niemand neemt zijn telefoon op als de beller onbekend is.

Door te bellen geef je ook echt de indruk dat je heel erg graag wilde komen (natuurlijk, want je doet de moeite om af te bellen).

2. Antwoord pas op de uitnodiging na het event

afspraak annuleren

Oké, dit klinkt misschien een beetje bitchy en eigenlijk is het dat ook wel! Maar soms is dat nu eenmaal nodig, punt.

Niet iedereen is moedig genoeg om een uitnodiging te beantwoorden met: “Nope, sorry ik heb absoluut geen zin om (insert de afspraak die je wil annuleren), dus ik ga er zeker niet zijn.”

Zoals bij alle tactieken om een afspraak te annuleren kan je deze wel alleen met succes gebruiken mits enkele voorwaarden. Namelijk dat:

  • het event niet in de nabije toekomst plaatsvindt
  • je de gastvrouw of -heer van het event niet voor datum nog onder ogen moet komen.

3. Verzet de afspraak

afspraak annuleren

Wanneer je een probleem veroorzaakt, geef je beter ineens een oplossing om de pijn te verzachten. Als je dus afzegt om met die ene vriendin een dag in ‘t stad te gaan rondslenteren, stel dan alvast een nieuwe datum voor. Zo verzacht je de pijn van de annulatie en geef je het signaal dat je wel wilt afspreken, maar dat het op dit moment echt niet uitkomt.

4. Verzin excuses

afspraak annuleren

En neen, dan gaat het niet over die triestige pogingen tot excuses. Denk aan onfeilbare excuses die ervoor zorgen dat de originele plannen verbleken in vergelijking met de reden van de annulatie.

Eerlijkheid is uiteraard nog altijd de beste aanpak, maar het doel heiligt (soms) de middelen, zoals Machiavelli zei.

Zolang je deze manier niet elke keer gebruikt zal je waarschijnlijk niet worden gebombardeerd tot die vreselijke persoon die misschien wel oprecht spijt heeft, maar toch vooral verdient om in een eeuwig isolement te leven.

5. Beloof het goed te maken en houd je aan je belofte 

afspraak annuleren

Ook die lijkt misschien erg voor de hand liggend, maar houd je steeds aan je belofte. Serieus. Anders loop je het risico verbannen te worden naar een eeuwig sociaal isolement.

6. Wees eerlijk

afspraak annuleren

Deze ouderwetse aanpak werk waarschijnlijk het beste. Zeg gewoon eerlijk dat je nu niet veel zin hebt om af te spreken. De kans is groot dat je vriend of vriendin dit helemaal begrijpt, behalve als je het op zijn of haar verjaardag doet natuurlijk.

Lees ook: 8 series voor mama’s om stiekem te bingewatchen

Reageer op artikel:
Minder gênante manieren om een afspraak te annuleren
Sluiten