Valerie
Valerie Uit 22 sep 2018

Zo date je een collega zonder je carrière te verprutsen

Daten met een collega wordt in elk artikel, boek, film en zelfs door je beste vrienden afgeraden. Maar wist je ook dat een heleboel relaties ontspruiten op de werkvloer? Hier zijn enkele tips om zowel je romance als je carrière te doen slagen. 

Ga na hoe je relatie je job beïnvloedt 

Als je een tijdelijke functie invult in het bedrijf is er eigenlijk weinig om je zorgen over te maken. Gaat het over een job in het bedrijf waar je graag een carrière wilt uitbouwen? Dan denk je maar beter twee keer na.

Je wilt in dat geval uiteraard niet dat het lijkt alsof je eerste prioriteit op de werkvloer een hubby scoren is. Of dat je een voorkeursbehandeling krijgt van je vriend. Je baas daten, of iemand waarvan je feedback moet krijgen is dus misschien niet zo’n goed idee.

Zorg voor een leven naast je job

Voor veel mensen is dit evident, maar als jouw sociaal netwerk volledig is opgebouwd rondom je werk, dan kan ook een relatie op het werk net te veel zijn. Je vrienden zie je op het werk, je boyfriend zie je op het werk, je werk is op je werk, … Begrijp je waar we naartoe gaan? Een sociaal netwerk hebben dat zich niet afspeelt op de werkvloer is gezond en zorgt ervoor dat je ook eens kan ventileren over je vriend tegen iemand die hem in tegenstelling tot jullie collega’s objectief kunnen beoordelen.

Bedenk een uitweg

Een relatie start je niet door al meteen een mogelijke escaperoute te bedenken (of dat zou toch niet mogen). Maar in dit geval ben je verplicht. Als het uiteindelijk toch niks wordt met die collega, moet je er natuurlijk wel nog steeds met kunnen samenwerken. Als jij in het verleden reeds moeilijkheden had om je ex nog maar onder ogen te komen, dan zullen jullie op zijn minst een schema moeten bedenken voor tijdens de lunchpauzes.

daten met collega

Ken je eigen dramaniveau- en tolerantie

Weet hoe je zelf bent in een relatie. Ga na hoeveel contact je wil met je date, wat je zoekt in de relatie en hoe je omgaat met een break-up. Neem al die reflecties en pas ze toe op de werkvloer.

Als je van nature een kalm persoon bent is er weinig om je zorgen over te maken. Als je van nature iemand bent die met borden begint te smijten omdat de ontbijttafel nog niet was afgeruimd, vraag je dan af of je deze situaties ook op je werk wilt.

Houd het niet te lang geheim

Het is normaal dat jullie de romance in het begin nog onder de radar willen houden. Jullie willen eerst zelf zeker zijn of het geflirt ook kan leiden tot iets permanent. Daarnaast ga je beter ook na hoe het bedrijf staat tegenover relaties op de werkvloer. Maar weet dat jullie stiekem gedoe niet eeuwig onopgemerkt blijft.

Feit: collega’s houden van roddelen.

Nog een feit: in het begin van een relatie stoppen de hersenen met goed te werken.

Als jullie het niet stiekem moeten houden, doe het dan niet. Want uiteindelijk zal je je alleen maar belachelijk voelen wanneer je collega’s op het nieuws reageren met: “Dat hadden wij al heel lang door.”

Stel grenzen

Bepaal waar de grens ligt tussen jullie professionele- en romantische relatie. Het is bijvoorbeeld niet slim om jullie intieme zaken te bespreken op het werk. Maar ook thuis willen jullie niet de hele tijd discussiëren over wat er die dag op de werkvloer gebeurd is.

daten met collega

Wees áltijd professioneel

In een film lijkt het enorm schattig wanneer je collega’s ziet flirten op het werk. Maar staan kussen in de kopieerruimte is in het echte leven niet zo’n goed idee. Bewaar je cool op je werk en hou de romantiek voor buiten de werkvloer. Het spreekt voor zich dat ook koosnaampjes en sexy mailtjes een no-go zijn.

We zijn allemaal mensen en is er niks zo onweerstaanbaar als de chemie tussen twee personen. Zolang je niet ontslagen wordt of je carrièrekansen ziet verdwijnen kun je ten volle genieten van je werkromance. Maar ga er ook slim mee om.

Lees ook: Deze 5 symptomen geven aan dat het tijd is voor een nieuwe job

Reageer op artikel:
Zo date je een collega zonder je carrière te verprutsen
Sluiten