Paulien
Paulien Kids 28 jul 2019

Een krijser in huis? Zo ga je om met een kind dat graag schreeuwt

De meeste kinderen kunnen best luidruchtig zijn, daar kan je niet rond. Maar dan bestaan er ook nog kinderen die het nodig vinden om bij elke gelegenheid de longen uit hun lijf te schreeuwen. Herken je dat? Dan hebben wij wat tips voor je om de hoofdpijn te stoppen.

1. Schreeuw-etiquette

Kinderen horen luidruchtig te zijn – iedereen weet hoe verdacht het is als kinderen iets te lang stil zijn. Maar ze moeten alleen luidruchtig zijn in de juiste omgeving. Het is belangrijk om je kind uit te leggen dat het oké is om buiten te schreeuwen, op plekken zoals het park, de achtertuin of in een achtbaan. Maar thuis, in de supermarkt, de bibliotheek of bij oma gebruiken ze beter hun rustige stem.

2. Leid af

Als al het andere faalt: leid je kind af. Als je mini-mensje niet kan stoppen met schreeuwen middenin de supermarkt, leid hem dan af door iets te zeggen als ‘Help jij mama mee met het tellen van de tomaten.’

3. Een kalmerende knuffel

Blijf zelf steeds kalm in schreeuwsituaties. In plaats van je geduld te verliezen, kun je proberen je kind op te pakken en zachtjes over zijn of haar rug te strelen. Het zal je kind helpen om ook rustig te worden.

4. Geef aandacht

We leven in een modern tijdperk waar smartphones en andere constante afleiding niet weg te denken is, wat betekent dat je kind soms letterlijk om aandacht schreeuwt. Stop die telefoon weg wanneer je kunt en wees er volledig voor je kind. Zelfs als je druk bezig bent kun je hem even kort een snelle glimlach geven, hem op je schoot laten zitten of interesse tonen in wat hij doet. Wie weet neemt dat de behoefte weg om van hier naar Tokyo te schreeuwen.

5. Wegwezen

Als je kleine écht middenin een uitbarsting zit, het er niet uit ziet alsof dat zo gaat stoppen en jij het echt niet meer aan kan, is het tijd om je missie af te breken en weg te gaan. Weg van je volle boodschappenkar, met je kleintje uiteraard. Vaak kan verandering van omgeving (of geluiden in een omgeving) het geschreeuw doen stoppen. Je kunt dit ook thuis proberen: als je kind in huis het op een schreeuwen zet, kan het helpen om hem even naar buiten te brengen.

6. Vermijd en voorkom

Hoewel het niet mogelijk is om doorgewinterde schreeuwers ervan te weerhouden te gaan schreeuwen, kun je wel wat lastige situaties uit de weg gaan door je kind niet in zo’n situaties te brengen. Als hij al moe of hongerig is, kun je beter niet naar een supermarkt gaan vol verleidingen.

Lees ook: Een spoedcursus omgaan met peuterdramaqueens en -kings

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Een krijser in huis? Zo ga je om met een kind dat graag schreeuwt
Sluiten