Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 14 dec 2018

Zo maak je de keuken veilig voor je grijpgrage peuter

De meeste ongelukken met kinderen gebeuren gewoon thuis. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. In de keuken heeft jouw peuter de meeste kans op een ongeval. Maak dus een veilige plek van je keuken voor je kindje zijn eerste stapjes zet. 

Het liefst laat je je kleintje helemaal niet in de keuken, zodat je zeker weet dat hem niks kan overkomen. Maar je peuter alleen in de living laten spelen is ook niet evident. Als er dus iemand is die op je kleine kan letten, heeft dat de voorkeur.

Zo maak je de keuken veilig voor je peuter

Berg giftige stoffen goed op
En dan ook echt goed, dus op een plaats waar ze echt niet kunnen komen. De meeste mensen zetten hun schoonmaakmiddelen in het kastje onder de spoelbak, maar doe dat voorlopig maar niet. Verplaats ze naar de bovenste kastjes of sluit de kast met een (goedgekeurd) veiligheidslot. Koop schoonmaakmiddel met een kindveilige sluiting zodat ze de fles nooit open kunnen krijgen.

Mocht het toch mislopen, bel dan direct het ziekenhuis en neem de fles mee.

Voorkom brandwonden (of erger)
Warme koffie, thee of water zijn allemaal gevaarlijk voor je kind. Zet tasjes en kannen dus altijd op een hoge plaats en gebruik een thermos voor je koffie of thee. Kort het snoer van de waterkoker in, zodat deze tegen de muur van het aanrecht blijft staan.

Ga je koken? Draai de stelen van de potten dan richting de muur en kook liefst op de achterste gaspitten.

Test altijd eerst de temperatuur van het kraanwater voor je de handjes van je kind wast.

Vergeet de keukenapparatuur niet
Een ovendeur kan gevaarlijk heet worden. Daar wil je je kindje niet te dichtbij hebben. Maar denk ook aan messen op het aanrecht of rondslingerende plastic zakken. Houd ze dus altijd buiten bereik. Plaats kindersloten op lades en kastjes, ook al vind je ze zelf lastig te openen.

En als laatste: haal de stekkers uit de apparatuur die je niet gebruikt.

Reageer op artikel:
Zo maak je de keuken veilig voor je grijpgrage peuter
Sluiten