Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Culinair 18 mei 2019

Zo maak je zelf gezonde tomatensaus voor pasta of pizza

Zelf tomatensaus maken kan je op verschillende manieren doen. In dit recept rooster je de tomaten in de oven. Veel gezonder dan een pot kant-en-klare tomatensaus. Lekker door pastasaus of op een pizza!

Roer de tomatensaus door de pasta en je hebt een complete én gezonde maaltijd. Je kan ook wat gehakt rul bakken voor een bolognesesaus of de saus gebruiken in een lasagne of op een pizza. Met een stukje vlees of vis, op een bruschetta of als sausje bij je aardappels of frietjes is deze saus ook zalig!

Dit heb je nodig voor ±1,5 liter saus

  • 2 kilo rijpe trostomaten, gehalveerd
  • 1 bol knoflook, teentjes losgehaald ongeschild
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 takjes oregano
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes basilicum
  • 60 ml olijfolie
  • 2 ½ eetlepel balsamicoazijn
  • 2 koffielepels kristalsuiker
  • Peper en zout

Zo doe je dat

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Meng in een grote kom olijfolie, balsamicoazijn, suiker, peper en zout.
  3. Roer de tomaten en knoflook erdoor, zodat ze helemaal bedekt zijn met het mengsel.
  4. Leg de tomaten en knoflookteentjes op een met bakpapier beklede bakplaat. De tomaten met de gesneden kant naar boven.
  5. Meng de overige kruiden in het olijfolie-mengsel en plaats op de tomaten. Druppel de rest van het mengsel over de bakplaat.
  6. Bak de tomaten 1 uur in de oven en laat ze daarna volledig afkoelen.
  7. Ontdoe de tomaten van het velletje, verwijder de schilletjes van de knoflook en rits de kruiden van de takjes.
  8. Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde of grove saus, net wat je zelf lekker vindt.
  9. Schep de saus in een pot, breng aan de kook en laat nog 10 minuten zachtjes koken op een laag vuurtje. Voeg eventueel nog een koffielepel suiker toe als de saus nog wat zuur smaakt.
  10. Kruid met peper en zout.

De saus blijft in de koelkast ongeveer een week goed. Invriezen kan natuurlijk ook.

Ook lekker:

Zo maak je albondigas, Spaanse balletjes in tomatensaus

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Zo maak je zelf gezonde tomatensaus voor pasta of pizza
Sluiten