Valerie
Valerie Thuis 12 sep 2018

Organisatietips voor chaotische vrouwen

Hoewel eerlijkheid ons verplicht te melden dat de famme-redactrices ook niet de meest gestructureerde vrouwen zijn, presenteren we jou graag enkele organisatietips. En dat doen we natuurlijk in een mooi gestructureerd lijstje. 

1. Agenda

Dit lijkt misschien té voor de hand liggend maar een agenda is echt de basis om een beetje meer structuur in je leven te brengen. De voorkeur gaat natuurlijk uit naar een mooie papieren exemplaar, maar zorg er dan wel voor dat je die altijd bij hebt. Of noteer je afspraken onmiddellijk in de agenda van je smartphone. De regel hier is gewoon: gebruik één agenda (want anders raak je gegarandeerd dubbel geboekt) en noteer ook echt élke afspraak.

2. Kuisschema

Wie niet beschikt over de luxe van een poetshulp, kan de hulp inschakelen van een kuisschema. Dit zorgt ervoor dat het hele proces een beetje overzichtelijker wordt. In plaats van te kiezen om één dag in de week (lees: om de twee weken) een grote kuis te houden, kan je het poetsen opsplitsen. Doe elke dag bijvoorbeeld één kamer: maandag de living, dinsdag je slaapkamer, woensdag je badkamer, donderdag de keuken, ….

3. Muurkalender

Wedden dat jouw eigen moeder ook een exemplaar heeft hangen? En als je moeder (oftewel de meest georganiseerde vrouw in je leven) het heeft, werkt het gegarandeerd ook voor jou. Ongeacht de leeftijd geldt dat letterlijk de dagen doorstrepen altijd werkt.

4. To-dolijst

You hate it or love it, maar eigenlijk bestaat er geen handigere methode om prioriteiten te stellen dan een todo-lijst neer te pennen. Zoek een leuke printversie op Pinterest of Etsy, of gebruik een app.

5. Houd je uitgaven bij

Vraag je je soms ook af waar je loon deze maand naartoe ging? Houd je (gezins)uitgaven bij in een Excelbestand of gebruik ook hier weer een van de vele handige apps.

6. Moodboard

Of je nu de kinderkamer wilt herinrichten of een feestje moet organiseren voor de verjaardag van je hubby: probeer al je ideeën te bewaren op een moodboard. Ga voor ouderwets en gebruik een prikbord of bewaar al je ideeën op Pinterest.

7. Wandrekken

Ben je een niet zo stiekeme verzamelaar van boeken, kaartjes, snuisterijen en souvenirs? Bevestig aan een lege muur een wandplank waarop je jouw kleine schatten kunt uitstallen.

8. Juwelenschaaltje

Bewaar je favoriete juwelen op een schaaltje waar je ze eenvoudig kunt plaatsen of uitnemen. Zo vermijd je dat je je favoriete ring dan eens van onder je bed, dan weer in de badkamer of in je sporttas vindt. Plaats het schaaltje in de buurt van waar je je sleutelbos bewaart, zo moet je nooit lang zoeken naar je dagelijkse benodigdheden.

9. Labelmaker

Het lijkt misschien een beetje een belachelijke uitgave, maar geloof het vrij: labels maken geeft je zo veel voldoening. Ze maken alles net iets makkelijker om te organiseren.

10. Lijstje met spullen die je nodig hebt en die je wilt

Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan een impulsieve aankoop (of miskoop). Hoe je die tot een minimum beperkt? Maak voor jezelf een lijstje met items die je nodig hebt en items die je wilt. Als je in de winkel prachtige zware enkelbotjes ziet staan, maar je hebt er thuis ook al drie paar in de kast, dan zal dit paar zeker en vast niet op je lijst voorkomen. Wat niet op de lijst staat koop je niet, dat is de regel.

Lees ook: De échte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn

Reageer op artikel:
Organisatietips voor chaotische vrouwen
Sluiten