Jill
Jill Persoonlijk 13 jul 2019

Hoe vertel je op het werk dat je zwanger bent?

Hoera, je bent zwanger! Hoewel jij het natuurlijk geweldig nieuws vindt, weet je niet zeker of je baas en collega’s er ook blij mee zullen zijn. Hoe je op je werk kunt vertellen dat je zwanger bent? Hier zijn enkele tips.

Vroeg vertellen

Alsof het nog niet erg genoeg is dat je net tijdens die vergadering bijna in slaap viel, zit je nu op je knieën over te geven in het toilet. Ja, werken tijdens je zwangerschap kan erg lastig zijn. Zeker als je veel last hebt van zwangerschapssymptomen die je probeert te verbergen.

Als je vaak misselijk bent, ziek thuis blijft of heel erg vermoeid bent, is het slim om je werk tijdig in te lichten over je zwangerschap. Je collega’s zullen wat geduldiger en meer begripvol zijn als ze je situatie kennen.

Wettelijk gezien hoef je pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat, te vertellen op je werk dat je zwanger bent. Maar eigenlijk geldt: hoe eerder je het vertelt, hoe beter. Je hebt immers ook rechten op werk als je zwanger bent, maar die gelden natuurlijk pas als je het ook daadwerkelijk verteld hebt.

niet op cv zetten

Vertel het eerst aan je baas

Goed, op tijd vertellen dus. Maar hoe pak je die zwangerschapsaankondiging op het werk aan? Hoe graag je het je favoriete collega ook wil vertellen, zorg dat je baas als eerste op de hoogte is van je zwangerschap.

De impact van je zwangerschap zal immers op je baas het grootst zijn. Dat je wat zenuwen hebt om dat gesprek aan te gaan is normaal. Maar onthou: zodra jij het je baas hebt verteld kun je samen met hem of haar vervanging zoeken voor tijdens je verlof. Dat scheelt weer een hoop stress en dat is goed voor jou én de baby.

Het staat bovendien niet echt professioneel als je collega’s met een opmerking of inside joke verklappen dat jij zwanger bent. Kortom: alleen maar redenen om eerst bij je baas aan te kloppen.

puistjes door stress

Het nieuws aan je collega’s vertellen

Dan is het tijd om het goede nieuws aan je collega’s te vertellen. Als je in een groter bedrijf werkt, is het leuk om bijvoorbeeld roze en blauwe snoepjes te trakteren.

Wel is het belangrijk om het je directe collega’s face-to-face te vertellen. Overleg met je manager wanneer je dit het best kan doen. Heb je bijvoorbeeld elke week een meeting met het team? Dan is dat een goed moment om het goede nieuws aan te kondigen.

Bron: Verywell

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe vertel je op het werk dat je zwanger bent?
Sluiten